Punnitus on yksi maailman vanhimpia ja yleisimpiä mittausmenettelyjä ja yksi perusmittauksista. Laboratoriovaaka on yleisnimike laboratorioissa laadunvalvonnan ja tutkimuksen tyypillisesti käyttämille tarkkuusvaaka- ja analyysivaakatyypeille.
Laboratoriovaaka ja tarkkuusvaaka -nimikkeet kattavat OIML-luokat OIML-II ja OIML-I, siis analyysivaakatyypit ja tarkkuusvaakatyypit, joiden lukeman askelarvo [d] on alueella 1 g … 0,000 1 mg (1 mg = 0,001 g).
Laboratoriovaakaluokat OIML-I ja -II:
Laboratoriovaa’an
tulee olla tehtäväänsä sopiva niin tarkkuuden, stabiilisuuden kuin luotettavuudenkin suhteen. Vaa’an stabiilisuudella (lukeman ryömimättömyys ajan suhteen) sekä vaa’an toistokyvyllä on suuri käytännön merkitys muun muassa siksi, että samaa näytettä saatetaan punnita sen eri käsittelyvaiheissa useita kertoja päivän kuluessa.
Hyvältä ja laadukkaalta laboratoriovaa’alta edellytetäänkin erinomaista luotettavuutta, sillä jokainen punnituskerta kasvattaa kyseisen mittaussarjan kokonaismittausepävarmuutta.
Yksi osoitus vaa’an laadukkuudesta on vaakatyypin CE-OIML-tyyppihyväksyntä, minkä tunnistaa vaa’an näytön yhteydessä olevasta ”e”-merkinnästä ja tyyppikilvessä olevasta tyyppihyväksyntänumerosta.
Yksikään virhetyyppi (viritystaso, epälineaarisuus, epäkeskeisyysvirhe) ei saa ylittää e-virherajoja, ”e:n mukaisilla” askel/kuormausalueilla (taulukko alla esimerkkeineen)!
Laadukkaimmat vaa’at valmistetaan korkean teknologian maissa, kuten esimerkiksi Sveitsissä.
Mittalaitteen näyttämään (lukemaan) liittyy kiinteästi aina mittausepävarmuus .
Mittaustulos = Lukema näytössä + punnituksen mittausepävarmuus.
Vaa’an tarkkuus ei siis suinkaan ole yhtä kuin lukeman askelarvo [d].
Mittaustarkkuutta tulisikin siksi tarkastella juuri mittausepävarmuuden näkökulmasta.
Mittaustarkkuuteen/epätarkkuuteen vaikuttaa usea osatekijä, jolloin mittausepävarmuus kuvaakin parhaiten punnituslukeman tarkkuutta.
Virheettömänkin vaa’an lukemassa on pieni mittausepävarmuus, joka on käytännössä sama kuin näytön askelarvo, n. + 1d [1 digit].
Korkealuokkaistenkin uusien laboratoriovaakojen mittausepävarmuus on luokkaa + 1 … 3 d.
Kun vaa’an mittausepävarmuus on suuri + 8 …> 10 d, tulee vaaka huollattaa, koska ”tarkimman” numeron voi suuren mittausepävarmuuden takia käytännössä peittää.
Minimikuorman nimi muutettiin Miniminäytemääräksi syystä, jottei syntyisi käsitystä, että taara-astian voisi laskea osaksi minimikuormaa.
Kyse on siis pienimmästä sallitusta nettopainosta, jota punnitessa suhteellinen virhe jää tälle nettokuormalle sallittua raja-arvoa pienemmäksi. Nettokuorma on siis pienin mahdollinen näytemäärä, joka kyseisellä vaa’alla voidaan luotettavasti ja ”virheettä” punnita .
Miniminäytemäärän suuruuteen vaikuttavat:
Voitte määrittää vaa’allenne miniminäytemäärän helposti myös itse, käyttämällä EURAMET Calibration Guide Nr 18 mukaista menetelmää:
Miniminäytemäärä Min= k*p*s.
Esimerkki: toistokyky [s]= 0,01 g, varmuuskerroin [k]=2 ja sallittu suhteellinen virhe toleranssi [p]=0,1% :
Min = 2 * 1000 * 0,01g =20,00 g.
Vaa’alla voi toki punnita myös alle minimi-näytemäärän, kun virheen suurudella ole merkitystä, kun pelkkä massan suuruusluokka riittää.
Tuolloin punnitusvirhe on hyvin todennäköisesti – ja saakin olla – (todennäköisyys … vertaa kattavuuskerroin <-> luotettavuustaso) suurempi kuin sallittu suhteellinen virhe
Sallittu suhteellinen punnitusvirhe täytyy määritetään työn edellyttämän tarkkuusvaatimuksen mukaan, jonka te löydätte työohjeistuksistanne (vaadittu mittaustarkkuus työssä määrittää suuruuden).
Lataa VTT-MIKES -vaakojen kalibrointiohje tästä linkistä!
”Hyvä tuote kirpaisee vain hankittaessa – huono joka kerta kun käytät”
Sähkömagneettinen voimakompensaatio:
Venymäliuska-anturi
*)Askelmäärä = Max kuorma / näytön askelarvo [n = Max / d].
Alla kuva kummastakin anturitekniikasta.
Precisa on maailman yksi johtavista tarkkuus-/laboratoriovaakojen valmistajista.
Precisan tuotevalikoima kattaa jokseenkin kaikki tarpeet ja käyttötarkoitukset.
Precisa-vaakojen käyttöikä on tyypillisesti vähintään 25 vuotta!
Precisan käyttövarmuus ja laatu ovat – Presiis – vailla vertaa!
Precisan vaaoissa vaa’an aivot ja sydän sykkivät turvallisesti kevytmetallisen vaakarungon sisuksissa, varmasti ja luotettavasti . Precisan tuotteet ovat siksikin oikeita työjuhtia – ammattilaisen työkaluja – jotka täyttävät kaikki vaatimuksenne ja enemmän.
Me Teo-Pal Oy:ssä olemme toimineet Precisan edustajana yli 40 vuotta ja toimittaneet asiakkaillemme tuhansia vaakoja. Hyvälle ja kestävällekin vaa’alle tarvitaan asiantunteva, osaava ja nopeasti reagoimaan pystyvä huoltotuki, sillä töitä tehdessä voi sattua ja tapahtua. Silloin nopea ja osaava huolto- ja tuotetuki pelastavat päivän. Huoltovarmuuden takaamiseksi meillä Teo-Pal Oy:ssä onkin kaikki tärkeimmät vaakojen varaosat varastossamme, jonka ansiosta odotusaika on vahingon sattuessa lyhyt ja vaaka saadaan palautettua toimintakuntoon yleensä muutamassa päivässä.
Sveitsiläinen Precisa syntyi vuonna 1935, kun teollisuuspioneeri Ernst Jost perusti Precisa AG:n.
Monien vaiheiden jälkeen Precisa aloitti elektronisten vaakojen valmistuksen vuonna 1978. Tänä päivänä Precisa on edustettuna yli 100 maassa ympäri maailmaa ja Precisa on yksi kolmesta merkittävästä tarkkuusvaakojen valmistajista ja vaakateknologian kehittäjistä. Precisan tehdas ja tuotekehitys sijaitsevat Sveitsissä.Precisan tuotteet on aina tunnettu erinomaisesta laadusta ja pitkästä käyttöiästä, eikä mikään ole muuttunut.
Kuten yksi asiakkaamme laitehuoltovastaava meille totesi:"Huoltomme varastohyllyillä on säilössä lukuisia vaakojen raatoja - mutta yksikään niistä ei ole Precisa." Heidän vanhimmat Precisa-vaakansa ovat 1980-luvulta.